Har du fått ett brev med följande text om arbetsgivardeklaration på individnivå?

arbetsgivardeklaration-på-individnivå

Information

Från och med januari 2019 införs nya regler för arbetsgivardeklarationen. Detta kallas arbetsgivardeklaration på individnivå. Det innebär att du som arbetsgivare varje månad ska redovisa utbetalningar och skatteavdrag för varje enskild anställd. Första gången detta ska göras är när du redovisar för januari 2019, det vill säga i februari 2019. Vissa av er är redan bekanta med detta då det för vissa företag infördes redan vid halvårsskiftet.

Syfte

Syftet med denna ändring är bland annat att minska skattefusk och svartarbete. Denna detaljerade redovisning gör också att det är lättare för rätt uppgifter att redovisas direkt. I nuläget är det först när de årliga kontrollavgifterna lämnas som saker som lön, förmåner och avdragen skatt kan knytas till enskilda anställda. Detta gör att eventuella fel blir krångliga att lösa och kan ta lång tid. Med arbetsgivardeklaration på individnivå blir det istället så att allt detta knyts till enskild anställd varje månad (och den anställde kan se uppgifterna direkt hos Skatteverket) och på så sätt blir det lättare att allt blir rätt från början.

Hjälp för arbetstagare

Det hjälper också de arbetstagare som har flera arbetsgivare då de lättare och mer överskådligt kan se sina uppgifter direkt. Istället för att behöva vänta till när nästa kontrolluppgift kommer. Detsamma gäller för säsongs- och sommarjobbare.

Ur ett myndighetsperspektiv förenklar det också för exempelvis A-kassan och Försäkringskassan att ta del av aktuella uppgifter istället för att behöva vänta på individers deklarationer.

Perioder och datum

Redovisningsperioder och datum för deklarationer är detsamma som tidigare.

Flexibilitet och noggrannhet

Men dessa nya regler för arbetsgivardeklaration på individnivå gör tyvärr att det inte längre är lika flexibelt att i efterhand rätta till fel man gjort. Därför sätts det större press på dig som arbetsgivare att göra rätt från början. Det krävs större noggrannhet och det gäller att ha koll på exakt vad de nya reglerna innebär.

Vi förstår att det kan kännas krångligt, och kanske lite skrämmande. Men det är anledningen till att vi finns som företag: för att hjälpa dig som arbetsgivare med de svåra ekonomiska frågorna.

Behöver du hjälp?

Känner du att du behöver en hjälpande hand, inte bara med de nya skatteregler, utan med allt som har med ekonomi och personal att göra så ska du inte tveka att kontakta oss. Vad du än behöver hjälp med så löser vi det!

+