Vi älskar att se entreprenörer lyckas – och en av personerna bakom Brilliant Minds är en riktigt skarp entreprenör.

Nyheterna om att konferensen Brilliant Minds i Stockholm i sommar gästas av USA:s före-detta president Barack Obama har inte gått obemärkt förbi. Men det är inte Obama som vi vill lyfta – utan Daniel Ek.

Bakom konferensen Brilliant Minds står nämligen Daniel Ek och Arash “Ash” Pournouri. Ash känner ni kanske igen som Aviciis tidigare manager, och Daniel Ek är mannen bakom plattformen som gjort såväl Aviciis som de flesta andra artisters musik lättillgänglig – Spotify.

Entreprenören Daniel Ek

Daniel Ek började redan som 13-åring att bygga hemsidor åt kunder. Fem år senare, när han var 18 år gammal hade han ett team på 25 personer. När Google nekade honom anställning bestämde han sig för att skapa en egen sökmotor, vilket dock visade sig lättare sagt än gjort.

Men Daniel Ek bestämde sig sedan att han ville binda ihop sina två största intressen – musik och IT. Tillsammans med Martin Lorentzon byggde han 2006 plattformen Spotify. Detta var i en tid då iTunes och piratkopior var de, nästan, enda sätten att lyssna på musik online. Det ena sålde musik men tog en såpass stor del av kakan att musikindustrin förlorade på det. Det andra var olagligt och skadade industrin ännu mer. Ek och Lorentzon byggde istället sin plattform med tanken att det skulle vara reklamfinansierat. Men det var svårt för dem att få tillstånd från skivbolagen att använda deras musik. Allt tog längre tid än väntat Spotify kostade mer än vad det smakade. Det rationella hade varit att lägga av, men Ek och Lorentzon valde att satsa – för deras övertygelse var att det skulle fungera. I oktober 2008 fick delar av Europa tillgång till Spotify, och sedan fortsatte det. Resten är, som vi säger, historia.

Brilliant Minds

2015 grundade han och Arash “Ash” Pournouri stiftelsen Brilliant Minds med målet att kombinera entreprenörers resultat-drivna mindset med svenska värderingar (såsom socialt ansvar, öppenhet och transparens) för att göra världen till en bättre plats, tillsammans.

Daniel Ek är en entreprenör att se upp till. Redan som tonåring hittade han något han var bra på som också var efterfrågat. Han har sedan drivits av sina intressen. Till slut hittade han något som inte bara var efterfrågat utan något det också fanns behov av. En laglig musiktjänst som var billig nog för konsumenten, och som ändå var bra för producenten. Det är inte konstigt att Forbes kallat honom “The most important man in music” och Billboard “The most powerful person in the music business”.

Konferensen Brilliant Minds är 13-15 juni i år och förutom Barack Obama gästar också Arianna Huffington, Forest Whitaker, Shari E Redstone m.fl.

bokföring redovisning löpande bokföring fortnox skatt starta eget deklaration starta företag verksamt registrera företag verksamt registrera företag bolagsverket starta eget företag revisor ekonom bokslut årsredovisning sense4 solutions konsult

+