Senast den 2e maj 2019 ska din deklaration för 2019 skickas in. Då deklarerar du för de inkomster du haft under 2018.

Digital brevlåda

Om du anmält digital brevlåda, till exempel Kivra, så kommer du få din deklaration digitalt under andra veckan i mars (7-13/3), annars får du den i pappersform någon gång mellan 15e mars och 15e april. Viktigt är dock att digital brevlåda ska vara anmäld innan den 28e februari. Så har du inte gjort det nu är det tyvärr för sent.

Skatteåterbäring i april

Du kan få ut skatteåterbäringen redan i april, om du uppfyller följande tre krav:

  1. Godkänner deklarationen utan ändringar
  2. Deklarerar digitalt
  3. Deklarerar senast 2e april

Ändringar

Enligt Skatteverket räknas (bland annat) följande som ändringar:

har sålt en bostad och ska lämna in bilaga K5 eller K6

har sålt aktier eller andra värdepapper och ska lämna in bilaga K4

driver enskild näringsverksamhet och ska lämna in NE-bilagan

är delägare i ett aktiebolag eller handelsbolag och ska lämna in bilaga K10 respektive N3A

begär avdrag, till exempel reseavdrag

deklarerar hobbyinkomster

deklarerar inkomster från utlandet som inte är förifyllda i deklarationen

tar bort en bilaga som skapats åt dig i e-tjänsten, till exempel NE, K5 eller K6.

Om du däremot gjort ändringar, men deklarerat innan den 2e april, kan du räkna med att få ut din återbäring innan midsommar.

Kvarskatt/Restskatt

Om du å andra sidan inte ska få skatteåterbäring utan istället betala kvarskatt/restskatt ska den inte betalas in förrän senare. Om du får ditt slutskattebesked i augusti ska kvarskatten vara inbetald senast den 12e november. Får du slutskattebeskedet i december ska inbetalningen ske senast den 12e mars 2020.

Viktiga avdrag för dig som privatperson

Det finns en hel del avdrag du som privatperson kan göra på din deklaration.

Du kan till exempel få avdrag för resor till och från arbetet, utgifter du haft för skyddskläder, diverse arbetsredskap. Allt finns att läsa på Skatteverkets Avdragslexikon men om du tycker att det är svårläst eller kanske lite oklart hjälper vi dig gärna med både begreppen och din deklaration.

Varför deklaration, skatteåterbäring och kvarskatt?

I Sverige skattar vi på lönen i förtid och med hjälp av deklarationen kan man sedan kontrollera att rätt skatt dragits under inkomståret. Därför kan det bli så att man under året antingen betalat in för lite eller för mycket i skatt, vilket sedan ska korrigeras. Antingen i form av en utbetalning till dig, återbäring, för att du betalat in för mycket till Skatteverket. Eller med inbetalning från dig till Skatteverket, kvarskatt, om du betalat för lite skatt under året. Skatten används sedan för att bygga upp vår infrastruktur och finansiera exempelvis skola, sjukvård, polis med mera. 

deklaration skatteaterbaring 2019

 

Om du behöver hjälp med din deklaration kan du kontakta oss. Antingen via chatten på vår startsida, eller genom kontaktformuläret.

+